Wys³any: 2012-11-21, 10:56 Stacjonarność - test DF/ADF
Mam pytanie co do procedury badania stacjonarności. Na początku budujemy dwa modele, jeden z wyrazem wolnym, drugi bez. Potem porównujemy parametry Beta1, jeśli się znacznie różnią to wybieramy jeden z modeli.
Na jakiej podstawie wybiera się czy wziąć model z wyrazem wolnym czy bez?
///
Pozwolę sam sobie odpowiedzieć.
Jeśli parametry Beta1 różnią się znacznie wybieramy model z wyrazem wolnym. Jeśli niewiele się różnią lub są takie same wybieramy model bez wyrazu wolnego.
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
Skoro już SHW zrobił taki temat to proponuje nie robić z labek kointegracji w tym przykładzie tylko autokorelacje i stacjonarność. I tak tam duzo roboty, powiemy że sprawiało trudnośći(o czym sama wspominała) i zrobimy na labkach i tak jesteśmy do przodu...Tylko, żeby nie było że jedni robią a inni nie, po prostu solidarnie cała grupą:)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum