Wys³any: 2009-11-10, 19:25 [2009Z]Kartkówka 19.11.2009 / 14.01.2010 u Kocowskiego
Tak sobie pomyślałem, że może wspólnymi siłami zbierzemy grupę pytań, które Kocowski zadawał na ćwiczeniach? Większość z nich była powtarzana wiele razy więc te same (tzn wybrane z nich) powinny pojawić się na kartkówce grup 9 i 11. To znacznie ułatwi ewentualne przygotowania bo czytanie suchego tekstu z książki lub kodeksu ryje banie :D
Niestety ja nie byłem stałym bywalcem na ćwiczeniach z prawa więc mam tylko zagadnienia z 22.10.2009:
- osoba fizyczna
- atrybuty osoby fizycznej
- zdolność do czynności prawnych (po 18. roku życia pełna zdolność)
- ograniczona zdolność do czynności prawnych (osoby niepełnoletnie lub ubezwłasnowolnione)
- ubezwłasnowolnienie (całkowite/częściowe)
- osoba prawna
- spółka (art. 860 KC)
- współwłasność (art. 875 KC)
- solidarność dłużników (art. 366 KC)
- ograniczenie odpowiedzialności > uzyskanie osobowości prawnej
- uzyskiwanie osobowości prawnej:
1. wyodrębnienie organizacyjne, nadanie nazwy
2. posiadanie majÄ…tku
3. powołanie organów
4. uzyskanie osobowości prawnej
Jak coś jest źle (np te ostatnie 4 podpunkty ) to poprawcie please. No i wrzucajcie też wszystkie pytania jakie pamiętacie!
Pzdr.
Ostatnio zmieniony przez shawnzy 2010-09-17, 12:49, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
Może się komuś przydadzą moje notatki błędów merytorycznych raczej nie ma ("współpraca z Katnerem") , jeśli się jakieś znajdą to z góry przepraszam
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
Kenzi, ja też. Chciałem przepisać ocenę z Uniwersytetu Wrocławskiego, zbulwersowany był jakim prawem chodzę tam i że absolutnie nie ma mowy, żeby kombinować coś z jego przedmiotem, to święte zajęcia
Osobiście waham się pomiędzy "ku***sko źle, a źle jak ja pie***lę" :) Ale jestem na jego "magicznej liście", to może na jakąś trójeczkę tam podciągnie :3
I nie koło, jeno zwykła kartkówka. Nie siejcie paniki.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum