Wyniki zostaną ogłoszone (i wpisy) tego samego dnia.
Potem prowadząca wyjeżdża na wakacje i wpisu nie dostaniecie szybko. Dlatego polecała by dla własnego dobra się zmobilizować i formalności załatwić naprawdę tego samego dnia.
Dokładniej - interesują mnie 2 kwestie:
* które tematy ze skryptu(podajcie najlepiej nr stron) możemy pominąć, bo nie było ich na wykładzie i nie będzie na egzaminie
* czy jakieś tematy spoza skryptu będą uwzględniane(jeśli tak to napiszcie proszę co dokładnie)
Z góry dziękuję za pomoc
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." A. Einstein
bilans płatniczy był na przedostatnim wykładzie + kursy walutowe + opowieść o historii międzynarodowych systemów walutowych + historia PL sys. walutowego i warunki wejścia do strefy euro
Wydaje mi się, że (na wykłady chodziłam, ale ciężko tak teraz to do kupy poskładać, bo nie zawsze było po kolei)
Nie było ze skryptu:
* str 16-23 podaż pieniądza w gospodarce i działania banków (wspominała zawsze przy okazji, ale wydaj mi się, że tak jak w skrypcie to tego nie robiliśmy)
Ostatni temat, czyli Powiązania międzynarodowe (gospodarka otwarta) str 60
* czynniki wpływające na eksport i import w krótkim i długim okresie
* W krótkim okresie ważne czynniki = e (kurs walutowy)
1. kurs walutowy nominalny
2. poziom cen w kraju
3. poziom cen zagranicÄ…
4. poziom produkcji krajowej
5. poziom produkcji za granicÄ…
(to wszystko zostało rozszerzone)
* marzenie importerów i eksporterów w tej sprawie
* Dwa podstawowe systemy kursu walutowego
1. system stałych kursów walutowych
2. system płynnych kursów walutowych
(też zostało opisane szerzej)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum