Spadek krańcowej skłonności do konsumpcji, wzrost podatków oraz wzrost krańcowej importochłonności zwiększa efekt działania mnożnika wydatków.
to ze wzoru mnoznik = 1/ 1-c(1-t)+ m , tylko kiedy powyższe zdanie bedzie prawdą?
Kiedy: Spadek krancowej skł. do konsumpcji, spadek podatków oraz wzrost krancowej importochlonnosci zwieksza efekt mnoznika. ???
Czy efekt wypychania wywolany ekspansja fiskalna mozna zalagodzic ekspansja monetarna?
Z wykresu is-lm wychodziloby, ze tak - ale jak ma byc w koncu?
W długim okresie gospodarka ma tendencję do powrotu do równowagi przy pełnym wykorzystaniu czynników produkcji , co zapewnia zamienność miedzy bezrobociem a inflacją -->> ????
Jaka jest zaleznosc miedzy bezrobociem a inflacja ( z krzywej philpsa ) ? Jest to zamienność, odwrotny zwiazek czy co? ( w krotkim okresie, bo w dlugim zaleznosci nie ma tak? )
_________________ nie bądź łosiem - kup V8.
no chyba, ze subaru..
Ostatnio zmieniony przez tomx2 2010-09-25, 12:07, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
tomx2, w temacie już opisaliśmy, że to zdanie jest błędne. W powyższym zdaniu ma być, że zmniejsza efekt. Aby zwiększał, musi być na odwrót.
"Każdy człowiek może zabezpieczyć się przed niepożądanym oddziaływaniem inflacji na jego dochód jeśli tylko jego oczekiwania inflacyjne są trafne. "
TuruTuru, ja mam prawdę. Np. taka osoba, gdy wie, że inflacja wzrośnie, może zaciągnąć kredyt i tylko na tym zyska (straci natomiast pożyczkodawca, bo pożyczył pieniądz o dużej wartości nominalnej, a "odzyskuje" w spłatach pieniądz o wartości mniejszej - wzrost inflacji powoduje spadek siły nabywczej pieniądza). Podobnie korzysta na inflacji rząd emitujący państwowe papiery wartościowe, zaś tracą ich nabywcy - wreszcie politycy, jeśli przewidzą wzrost inflacji, mogą w ustalanym corocznie planie budżetowym państwa uwzględnić dla siebie podwyżki, co też skwapliwie czynią ;)
W długim okresie gospodarka ma tendencję do powrotu do równowagi przy pełnym wykorzystaniu czynników produkcji , co zapewnia zamienność miedzy bezrobociem a inflacją. Falsz - nie zapewnia zamiennosci miedzy bezrobociem a inflacja.
killaruna, prawdą jest stwierdzenie zawierające "finalnych dóbr i usług". Zdanie nie zawierające "finalnych usług" jest błędne.
aż muszę to napisać (chociaż już po imprezie), ale miałem okazję zobaczyć swoją pracę i przy pytaniu "finalnych dóbr i usług" zaznaczyłem T, co było...błędem (takie info dla tych, którzy będą mieli 3 podejście do bardzo podobnych pytań na komisie
Ja widziałem swoją jak i z resztą kilka innych prac na pierwszym terminie, i tam "finalnych dóbr i usług" było na bank dobrą odpowiedzią. Może w tym zdaniu była jakaś różnica w którymś z pierwszych słów? No nie wiem, w każdym razie - jj09, bóg zapłać, 4 razy Twój programik = 3,5 :D.
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum