Wys³any: 2012-05-01, 13:24 Pomoc w Accessie - pytanie o sposób/kwerendÄ™
Mam problem.
Nie mam pojęcia jak stworzyć tabelę, by odwoływała się do innych tabel, a była zestawieniem, w którym nazwy produktów występowałyby pojedynczo wraz z sumą zamówień na ten produkt. Inaczej nie wiem jak zrobić tak:
Zanotował ktoś jego "wymagania" co do ostatecznego wyglądu tego "projektu"? Albo po polsku: o co mu chodziło? :D
_________________ Świat dzieli się na mądrych i głupich
Lecz głupi są silniejsi w głupocie
Niż mądrzy w swej mądrości
Dlatego głupcy zwyciężają
A mÄ…drzy uciekajÄ…
Tabela czas ma mieć min. 3 pola, tj. ID_daty, rok i np. kwartał/misiąc/dzień tygodnia. Ja mam do kwartału w każdym razie i z dalszym rozdrabnianiem się srać nie będę.
Od razu mówię, że zrobiłam to po swojemu, bo już nie chciało mi się bazować na tym pliku od typa - za dużo danych do ogarnięcia.
ID_daty to u mnie autonumber. Zrobiłam sobie od roku 2002 do 2012, w sumie 52 pozycje.
W tabeli z zamówieniami wprowadziłam też pole iD data. Tutaj jednak liczby były wpisane "przypadkowo". W tabeli z zamówieniami mam ok. 1500 pozycji.
Musiałam więc wygenerować 1500 id_daty. Zastosowałam w Excelu w jednej kolumnie funkcję RANDBETWEEN na przedziale od 1 do 52 i potem te losowo wygenerowane liczby wrzuciłam do kolumny id_data w tabeli zamówienia.
Wiem, jestem leniwa - ale liczę, że on i tak tego nie będzie analizować zbyt dogłębnie.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum