Oto moje notatki dla pktów 7-13 z listy ćwiczeniowej (zawarte tam są także spółki, których jeszcze nie było na zajęciach, ale były już do przeczytania , więc jeszcze je uzupełnię. btw sam spółki w Katnerze mają 100str więc starałem się umieścić najważniejsze pojęcia ). Wszelkie poprawki mile widziane
Mam nadzieję, że się przydadzą
Miłej lektury i Wesołych Świąt
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
Ostatnio zmieniony przez shawnzy 2009-12-30, 12:57, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
agnieszkaosw
Do³±czy³a: 16 Sie 2009 Posty: 1045 Otrzyma³ 90 piw(a)
Wys³any: 2009-12-22, 19:08
shawzy, hmnnn wieeeeeelki skrót tego wszystkiego co tam jest ale się przyda.
_________________ "You know that I adore all the God's creatures and the metaphors they inspire. But these butterflies have got to be murdered!"
agnieszkaosw
Wys³any: 2009-12-23, 14:30
Takie pytanie mam ... odnośnie "Problemu bezpośredniego stosowania rozporządzeń" ... czegoś takiego chyba nie ma, bo z tego co szukałam/czytałam, to : "wśród aktów prawa wtórnego bezpośrednio stosowane są tylko rozporządzenia " ... ale za to jest coś takiego jak "problem bezpośredniego stosowania dyrektyw" ... czy na liście od wykładów pkt. 2. jest tam błąd ? czy faktycznie coś takiego istnieje?
_________________ "You know that I adore all the God's creatures and the metaphors they inspire. But these butterflies have got to be murdered!"
Najważniejszym źródłem prawa europejskiego jest rozporządzenie ( pełni taką rolę jak ustawa w Polsce i nie należy go mylić z rozporządzeniem w prawie wewnętrznym!). Jest adresowane do nieokreślonego kręgu osób ( charakter ogólny i abstrakcyjny). Rozporządzenie jest bezpośrednio stosowane, tzn. z chwilą wejścia w życie obowiązuje ogólnie bez potrzeby wydawania odrębnego aktu prawnego.
Cytat:
Dyrektywa jest publikowana w Dzienniku Urzędowym Wspólnot. Wchodzi w życie z chwilą publikacji. Ma być wykonana do daty, która jest określona w treści dyrektywy. W praktyce jest to termin 2 lat od opublikowania dyrektywy.
Takie coś znalazłem, ale odnosi się do prawa europejskiego.
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
agnieszkaosw
Wys³any: 2009-12-23, 14:48
nooo czyli rozporządzenie JEST bezpośrednio stosowane.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum