Jeśli 2 z np 4 wektorów w układzie są (wobec siebie wzajemnie) liniowo zależny, to czy cały układ jest liniowo zależny, czy tylko te dwa, a pozostałe dwa niezależne?
EDIT:
Jeżeli przynajmniej jeden z wektorów można zapisać poprzez kombinacje innych wektorów (wektor zależny) wtedy cały układ jest liniowo zależny.
Dzięki forumowej milce ;)
_________________ Si dederit homo omnem substantiam domus suae pro dilectione,
quasi nihil despicient eum.
farbowanyaniol, rozpatrujesz 2 opcje:
a) Sumujesz wektory i wrzucasz wynik do przekształcenia
b) Wrzucasz poszczególne wektory do przekształcenia, a później liczysz sumę tych przekształceń
Jeśli przekształcenie jest liniowe - otrzymasz taki sam wynik
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." A. Einstein
http://www.ue.wroclaw.pl/viewtopic.php?t=355 zad7 to jest obraz (współczynniki muszą być równe zero, czyli nasze wektory muszą być lin. niezależne)
- jadro czyli nasze przekształcenia przyrównujemy do zera i wyliczamy x,y,z
- lista5 zad2 mamy L(1,1) = (1,1) L(1,-1) = (3,-3)
czyli nasz wektor (1,1) wymnożony przez macierz (w tym przypadku 2x2) musi dać nam znowu (1,1). tak samo z (1,-1). Naszą macierz zapisujemy jako [a b, c d]. I wychodzi tam podajże
a+b=1
c+d=1
a-c=3
c-d= -3
teraz to zapisujesz macierzowo (macierz 4x5) i lecisz Gausem żeby wyliczyć a,b,c,d. I jak wyliczysz a,b,c,d zapisujesz w macierzy i wypadałaby sprawdzić czy dobrze Ci wyszło ;].
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum