Dobra dobra, dla wszystkich nieogarniętych w temacie, poprawencja z Ti następuje 2 lutego tegóż roku o 11:30 w sali 606Z.
Pytanie me do tych własnie ludzisk, co pragną Nieslera zobaczyć raz jeszcze, bądź - co bardziej prawdopodobne - są do tego przymuszeni z urzędu. Z czego się uczyta ludziska?
_________________ Jestem zimny jak druga strona jaśka.
Ostatnio zmieniony przez shawnzy 2010-09-17, 12:01, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
W 9 - metoda eliminacji - WAN nie opiera sie na przesyle radiowym, satelity odpadają (no bo jaki tu mamy niby obszar geograficzny do nich "przyległy? przeca one popierdykają daaaaaaleko nad Ziemią ); pozostaje RFID i telefony - wikipedia podaje, że "Zastosowanie czytników RFID do potwierdzenia wydań, przyjęć i przesunięć usprawnia lokalizację towarów i sprawdzenie zgodności z zapisem w bazie danych. ". Czyli możesz obiekt z czytnikiem RFID przewalać dowolnie po całym świecie, byle dekoder w danym obszarze miał w bazie danych jego kod. "Przyległe obszary" nie odgrywają tutaj roli, tylko zawartość bazy danych.
Zostały nam telefony - dla upewnienia się, wycinek z wikipedii:
"Telefon komórkowy - rodzaj aparatu telefonicznego, przenośnego, komunikującego się z siecią przy użyciu fal radiowych (zasadniczo w zakresie mikrofalowym). W technologii sieci komórkowych słowo komórka oznacza obszar zasięgu pojedynczej stacji przekaźnikowej - obsługa telefonu jest automatycznie przekazywana z jednej komórki do następnej w trakcie przemieszczania się osoby używającej telefonu komórkowego."
W zadaniu 10:
"działają na liniach analogowych..." jest ok, bo sygnał cyfrowy w modemie DSL jest przekształcany na sygnał napięcia w linii telefonicznej, dlatego dzieki umieszczonym w nim filtrom można jednocześnie korzystać z linii telefonicznej oraz DSL.
"używają linii współosiowych (coaxial) do dostępu Internetowego" - wydaje mi się, że nieprawda, bo kable koncentryczne, czyli nasze drogie miedziaki, są stosowane w sprzęcie komputerowym i video, a nie w liniach telefonicznych... Gdyby w pytaniu było o łączu ADSL, to by była prawda, tak na moje.
"mają do dwudziestu czterech cyfrowych kanałów 64-Kbps" - to mają linie SDSL w technologii T1 i E1, więc odpada.
"sÄ… liniami bardzo szybkiego przesyÅ‚ania danych leasingowanych z firm telefonicznych" - źle, bo sÄ… wolne - rozdzielajÄ… sygnaÅ‚y na dwie grupy – w strumieÅ„ wysyÅ‚ania i odbierania, co zawsze spowalnia pracÄ™.
"moc obliczeniowa zmienia się co 18 miesięcy" - ok.
"rozmiar tranzystorów zmniejsza się o 50% co dwa lata" - na pewno zwiększa się liczba tranzystorów, a skoro komputery nam od większej ilości tranzystorów dziś nie przypominają gabarytowo kombajnów to na moje oznacza to też, że wraz ze wzrostem ich ilości, maleją ich rozmiary (i dzięki temu bodajże od 2 lat mamy tranzystory tylko 45-nanometrowe).
"koszt zapamiętywania danych obniża się o 50% co 18 miesięcy" według mnie tak, bo przecież w miarę wzrostu wydajności komponenty komputerowe ogólnie tanieją; vide - porównanie cen laptopów 10 lat temu i obecnie dla przykładu.
------
Dla jasności - ja miałam inny test i inne pytania ;)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum