Forum studentów informatyki UE WrocÅ‚aw Strona G³ówna

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Lista 1
Autor Wiadomo¶æ
Lukaszprzy 
Administrator
Starosta roku

Do³±czy³: 01 Sie 2009
Otrzyma³ 65 piw(a)
Sk±d: WrocÅ‚aw
Wys³any: 2010-02-16, 18:23   Lista 1

Przesyłam Wam pierwszą listę z makroekonomii od Anny Bebel (ma ona ćwiczenia ze wszystkimi grupami)

http://ue.wroclaw.pl/download/makro_list1.doc

maxdiaz 

Do³±czy³: 06 Sie 2009
Otrzyma³ 34 piw(a)
Sk±d: BolesÅ‚awiec
Wys³any: 2010-02-21, 21:38   

TAK CZY NIE

1. TAK- PKB w tym przypadku to 400 zł, ponieważ do PKB wliczana jest suma wartości usług i dóbr finalnych. Przykład pokazuje nam jaka jest wartość dodana w tym procesie wytwórczym.

2. NIE- jaÅ‚mużna nie jest wliczana do PKB. PKB= PNB – dochody netto z tytuÅ‚u wÅ‚asnoÅ›ci lub pracy uzyskane za granicÄ…. A zatem transfery pieniężne ( w tym przypadku jaÅ‚mużna ) nie powiÄ™kszy PNB ( powiÄ™kszy ale tylko raz na zakup usÅ‚ug finalnych). Automatycznie nie bÄ™dzie wliczana do PKB.

3. NIE- Korzystając ze wzoru: PKB = dochody z pracy + dochody z kapitału + dochody państwa + amortyzacja, można stwierdzić, że zwalniając opiekunkę do dziecka PKB spadnie z powodu obniżenia się dochodów z pracy ( brak pracy opiekunki do dziecka = zyskowi zerowemu z dochodów z pracy)

4. TAK- miernik PKB nie ujmuje rezultatów gospodarki "cieni" a więc gospodarki podziemnej, przestępczej, "szarej", "czarnej". gospodarka "cieni" najogólniej obejmuje nielegalne i legalne wyłączone z szacunków PKB rodzaje działalności gospodarczej dokonywanej metodami tradycyjnym

5. NIE- do PKB nie wliczane sÄ… dobra i usÅ‚ugi poÅ›rednie. KorzystajÄ…c ze wzoru Å‚atwo można obalić to stwierdzenie => PKB= PNB – dochody netto z tytuÅ‚u wÅ‚asnoÅ›ci lub pracy uzyskane za granicÄ…. Do PNB nie wlicza siÄ™ dóbr i usÅ‚ug poÅ›rednich, a wiÄ™c do PKB także tego nie wliczymy.

6. TAK- tabela 2.1 z książki, odejmujemy sobie tylko liczby od siebie.

7. NIE- amortyzacja jest wliczana jako podatek poÅ›redni, cytujÄ™ „w ujÄ™ciu podatkowym istniejÄ… z góry ustalone w Ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych (CIT) stawki amortyzacji uznawanej podatkowo przez UrzÄ™dy Skarbowe w Polsce”

8. TAK- Pomniejszony o amortyzacjÄ™ PNB to inaczej produkt narodowy netto, PNN, w cenach rynkowych.

9. TAK. KorzystajÄ…c ze wzoru na PNN= PNB – amortyzacja.

10. Zależy jak to rozumieć. PKB w Polsce podawana jest w złotówkach, w stanach w USD. Zawsze można wykorzystać kurs walutowy i Przyrównać to do jakiejś wartości pieniądza ( czy to EUR, USD, PLN) wiec czy jest to konieczne? Żeby porównać dwie gospodarki musimy sprowadzić wartość PKB per capita do jednej waluty.

11. TAK- NEW koryguje PKB w obszarze: odejmuje nieuwzględnione w PKB koszty obniżenia poziomu życia, wyklucza z PKB niektóre usługi pośrednie, dodaje do PKB niektóre pozycje jak, np. czas wolny.

12. NIE- wzór na obliczenie PKB= PNB – dochody netto z tytuÅ‚u wÅ‚asnoÅ›ci lub pracy uzyskane za granicÄ…. Jeżeli dochody netto z tytuÅ‚u (…) bÄ™dÄ… równe 0, to PKB bÄ™dzie równy PNB. A wiec PNB bÄ™dzie wiÄ™ksze albo RÓWNE PKB.

ZADANIA:

1.
a)NIE, ponieważ znaczki zostały wyprodukowane kiedyś a nie obecnie na rok 2009. Wiec nie wliczymy tego do PKB na rok 2009
b)TAK, jest to część wydatków państwa na zakup dóbr
c)TAK, amulet to konsumpcyjne dobro finalne, wiec spokojnie możemy je wliczyć do PKB
d)NIE, jest to handel tzw. Szarej strefy, której nie wliczamy do PKB

2.
a) Wielkość PKB się nie zmienia. W tym przypadku chodzi o zmianę podziału wytworzonych w innym okresie dóbr między obywateli. ( PKB zwiększyło się tylko, gdy samochód był nowy i został zakupiony przez pierwszego właściciela)
b) PKB się zwiększa; wzrasta udział wydatków konsumpcyjnych( C, w PKB)
c) Kupno nowego mieszkania uznamy za wydatki inwestycyjne( I- ze wzoru na PKB ). A zatem, PKB się zwiększa, ponieważ rosną wydatki inwestycyjne, I.
d) PKB się zwiększa, ponieważ zwiększają się wydatki państwa na zakup dóbr.
e) Import siÄ™ zwiÄ™ksza, wiÄ™c PKB siÄ™ zmniejsza. X= Ex – Imp ( import wzrasta to X spada, czyli PKB spada)

3.
a) Dodanie transferów (zasiłków) do PKB powodowałoby np. dwukrotne policzenie wartości tej ich części, która zostaje wydana na dobra konsumpcyjne. Przecież jest ona częścią i tak wchodzącej w skład PKB konsumpcji, (C.) Reszta zasiłków zostaje przez gospodarstwa domowe przeznaczona na oszczędności.
b)Dodanie do PKB oszczędności znowu doprowadziłoby do dwukrotnego uwzględnienia niektórych wielkości. Wartość oszczędności jest częścią wydatków C+I+G( KONSUMPCJA, INWESTYCJE, WYDATKI RZĄDOWE). Wydatki te tworzą dochody gospodarstw domowych, przeznaczane następnie właśnie na oszczędności i konsumpcję .
c) Znowu dodawanie do PKB podatków oznaczałoby dwukrotne zawarcie ich wartości. A więc: wartość podatków to częścią wydatków C + I + G. Wydatki te tworzą dochody gospodarstw domowych, z których są płacone podatki bezpośrednie, natomiast podatki pośrednie są ukryte w cenach dóbr konsumpcyjnych, inwestycyjnych i kupowanych przez państwo.

RESZTE UMIESZCZE JUTRO W PLIKU .pdf => beda tabelki i rozwiązania z wytłumaczeniem, tak jak wyżej.
Postaw piwo autorowi tego posta

Wy¶wietl szczegó³y
farbowanyaniol 

Do³±czy³a: 10 Sie 2009
Otrzyma³ 233 piw(a)
Wys³any: 2010-02-21, 23:27   

Ad3. Prościej: Praca niezarobkowa, czyli praca babci, nie wlicza się do PKB przecież, to PKB się zmniejszy, o dochody opiekunki
Ad.5 można by dyskutować, bo autor kwestionuje podejście NEW
resztÄ™ mam tak samo, a te zadania sÄ… durne ;)
Zadania
Ad1. b) przecież służba jest ujmowana jako usługa pośrednia, która jest odejmowana od PKB, czyli nie jest w nie wliczana[/b]
Ostatnio zmieniony przez farbowanyaniol 2010-02-22, 20:55, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy  

maxdiaz 

Otrzyma³ 34 piw(a)
Wys³any: 2010-02-21, 23:46   

Co do 5 to ja tam w sumie jednoznacznie znalazłem z ksiazki Begga ;)
Co do 3, tez to rozważałem ale wzorem mi było jakoś łatwiej dojść ;D
ale rozumowanie podobne ;D

a reszta zadan to jakies nieporozumienie momentami. Masz wzór na PKB opierajacy sie na 5 literkach a masz tabelke na 20 wartości ;DDD bomba ;p!

maxdiaz 

Otrzyma³ 34 piw(a)
Wys³any: 2010-02-22, 22:39   

Kolejna porcja wrażeń

Brak zad. 18 i 2 czy 3 małych podpunktów ;)
mam nadzieje ze wam sie misiaczki przyda ;))))
jbc odpowiadam na pw, gg czy co tam chcecie ;D
opracowane przy udziale 2 ksiazek, wujka google, i jakze zawsze serdecznej i pomocnej Beacie !:*

join!.

TAK CZY NIE.rar
Pobierz Plik ¶ci±gniêto 1898 raz(y) 114,51 KB

Wy¶wietl szczegó³y
maxdiaz 

Otrzyma³ 34 piw(a)
Wys³any: 2010-02-22, 22:55   

farbowanyaniol napisa³/a:
Ad1. b) przecież służba jest ujmowana jako usługa pośrednia, która jest odejmowana od PKB, czyli nie jest w nie wliczana[/b]
]

ale tutaj chodzi o samą wartość gazu a nie o służbę wojska. A wyprodukowanie gazu zwiksza wydatki państwa, czyli no PKB obejmuje.

Jesli by było pytanie o samą służbę to fakt, usługa pośrednia, ale do niej możemy dodac wydatki państwa które są wliczane do PKB

BTW UWAGA!.

7.c) w rozw. =>oczywiscie amortyzacja to Inwestycje brutto i inwestycje netto ;)

Arbuzomen

Do³±czy³: 19 Lut 2010
Otrzyma³ 10 piw(a)
Wys³any: 2010-02-23, 23:23   

arbuzomen neguje jakoby maxdiaz miał right

Wy¶wietl szczegó³y
maxdiaz 

Otrzyma³ 34 piw(a)
Wys³any: 2010-02-24, 17:09   

Arbuzomen, ja Ciebie na całej linii neguje ;] i tyle w tym temacie.

btw w tych TAK LUB NIE sÄ… 3 bledy ale nie pamietam juz jakie
no i w pozotsałych 2-3 bledy interpretacjyne :)

shawnzy 
shw

Do³±czy³: 07 Sie 2009
Otrzyma³ 153 piw(a)
Sk±d: Lewin KÅ‚odzki
Wys³any: 2010-02-27, 17:10   

To ja dorzucę ostatnią tabelkę ;-) . Mam nadzieję, że jest dobrze.

EDIT:

deflator = [ PKB nominalny / PKB realny ] * 100
PKB nominalny jest podany w pierwszym wierszu tabelki

PKB realny per capita = PKB realny / liczba ludności

farbowanyaniol 

Otrzyma³ 233 piw(a)
Wys³any: 2010-05-24, 20:39   

Może mi ktoś rozpisać zadanie 13c i d - PKN metodą dochodową oraz DN

shawnzy 
shw

Otrzyma³ 153 piw(a)
Wys³any: 2010-05-24, 20:48   

13c) to nam podała tylko że musi się równać tyle samo co wydatkową. nic więcej nie mam zapisanego.
13d) PKN = PNN
DN = PNN - podatki pośrednie (1470-130)

farbowanyaniol 

Otrzyma³ 233 piw(a)
Wys³any: 2010-05-24, 20:53   

shawnzy, dziękuję

Nam to 13c jakoś rozpisywała, że to jest z tabelki 1+2+3+4+8+12+podatki pośr Tylko nie mam pojęcia skąd to się wzięło

shawnzy 
shw

Otrzyma³ 153 piw(a)
Wys³any: 2010-05-24, 21:00   

farbowanyaniol, fakt mam to :P. 1+2+3+4+7+8+12+15 - 10. Ja to myślę, że metoda dochodowa jak sama nazwa mówi, ma coś związanego z naszymi dochodami np. (z tabelki) dywidendy, renty, zyski korporacji.
A wydatkowa to wydatki na konsumpcjÄ™, wydatki rzÄ…dowe itp.

Wy¶wietl szczegó³y
farbowanyaniol 

Otrzyma³ 233 piw(a)
Wys³any: 2010-05-24, 21:04   

shawnzy, też próbowałam to zrozumieć tak łopatologicznie ;) Dziękuję za wsparcie! :)

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: